vrijdag 30 november 2012

Caféheibel met bier, frisdranken en ...



... en "zinvol politioneel geweld".
Ja ja, een avondje in Borgerhout tijdens de warme zomer van 1975.


Wat is er van de kwestie?

Een jongeman - boven zijn theewater - vraagt in café Drijband om een biertje, dat hem prompt wordt geweigerd door de uitbater. Die biedt hem in de plaats  een cola aan, die even prompt over hem wordt uitgekapt.

Er volgt een woordenwisseling en er vallen slagen.
De opgetrommelde politie wordt bedreigd met een stukgeslagen glas. Uiteindelijk trekt één der agenten zijn wapen en vuurt na verwittiging op de agressieveling. Diens long wordt doorboord en hij zal afgevoerd worden naar het Middelheimziekenhuis.

Toen begonnen de problemen ... Het aanwezige publiek is nu in 2 groepen verdeeld: pro en contra het gebruik van het vuurwapen om de agressieveling te stoppen. Versterking moet worden opgetrommeld om de gemoederen te bedaren.

Blijkt later dat de agressieveling - ene Leon De Winter uit de Drossaertstraat - eerder die avond in de Groenstraat een vrouw heeft afgeranseld en de politie hem sowieso zocht. En dus vond in den Drijband.

En als u denkt dat het verhaal hier eindigt...
Op een avond in september besluiten de halfbroer van Leon en twee vrienden uit wraak het café kort en klein te slagen en richten voor 300000 frank schade aan. Ook zij worden door de politie opgepakt, er is gelukkig geen vuurwapen voor nodig.


Foto en bron: De Volksgazet 6 augustus en 8 september 1975

6 opmerkingen:

Coralin Jans zei

Was dat café dan op de hoek van de Bothastraat en de Sint-Mattheusstraat?

Erwin zei

Ik ben het voor alle zekerheid eens gaan bekijken en het zou al erg moeten zijn indien het niet dat gebouw is.

Miguel zei

De politie gebruikt hier zelden zomaar het vuurwapen, dat is nu zo en dat was vroeger ook zo. Mijn grootvader (de hier reeds eerder opgevoerde Jos Van Hove) heeft in zijn lange carrière bij de Borgerhoutse politie maar 1 kogel afgevuurd in het heetst van de strijd en dat was in de lucht (voor zover ik mij zijn verhalen nog herinner) Als de kogels er echt roestig begonnen uit te zien, gingen ze naar de schietbaan. De matrak werd daarentegen wel wat meer gebruikt dan vandaag het geval is.

rikkert zei

de politie welke het schot afvuurde was Vandenbroeck en eigenlijk nog maar aspirant (bestond in die tijd nog niet)Zelf nog maar 20 jaar en stond krom van de schrik,daarom deze overtrokken reactie van de agent.

Paul zei

ik ken de situatie ik was daar den drijband en den oude OK waren onze stamcafe's in de Bothastraat en voor frit met stoofvlees gingen wij naar dat klein frituurtje waar maar 3 man binnenkon of naar frituur Max een beetje voorbij den drijband

Unknown zei

IK was op dat moment rechtover in flora bij de jul en di dook achter zij toog bij het horen van het schot (ik kende zwarte leo (zijn bijnaam ) ook.