donderdag 29 november 2012

Over Stynen


Wat serieuze info deze keer, als afwisseling voor het gezever dat hier soms te lezen is. Het gaat over een bekende lokale architect.

Joseph-Louis Stynen werd geboren in Borgerhout in 1907. Hij studeerde vijf jaar Architectuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Aansluitend werd hij in 1931 toegelaten tot het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in het atelier van J. Smolderen. In 1933 werd hij laureaat voor de Prix de Rome, en dat werd in Borgerhout uitbundig gevierd. Stynen kreeg een beurs "Leerling-architect bij de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen". Dit oriënteerde mee zijn loopbaan als architect, waarin hij naast een belangrijke reeks openbare, functionele gebouwen zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen enz., vooral restauratiewerken realiseerde aan bouwkundig erfgoed.

Het appartementsgebouw op de foto (Generaal Eisenhowerlei 32-34) was het eerste gebouw van zijn hand, en hij woonde er van 1937 tot 1942, later verhuisde hij naar de Zonstraat nr. 12.

Hoogtepunten van zijn restauratieloopbaan vormen de heropbouw van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde Sint-Catharinatoren in Hoogstraten, de restauratie van de gevel van de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen en de medewerking aan de restauratiewerken van de kathedraal, het begijnhof en het Rockoxhuis in Antwerpen.

In Borgerhout heeft de architect Stynen veel sporen nagelaten, zoals het ontwerp van de huidige OLV ter Sneeuwkerk op het Laar, het gildenhuis St. Anna (nu: Rataplan), Maris Stella-Sint Agnes aan de Turnhoutsebaan, het sportcomplex aan de Plantin en Moretuslei, het Sint Erasmusziekenhuis en het Gitschotelhof.

In de jaren 1970 vormde hij samen met H. Van den Berghe het Architectenbureau Stynen. Hij overleed in Borgerhout, in 1991.

1 opmerking:

krakman zei

Stynen heeft nog heel wat meer op zijn kerfstok. ;-)
Check out: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/persoon/4660