dinsdag 5 februari 2013

De overheden


Over Juul Grietens had ik het hier al eens eerder (foto van zijn dodenmasker). Hij heeft hier een straat in Borgerhout, vandaar. Bij deze nog wat aanvullende info, voor wie daar behoefte aan zou hebben.

Juul werd in Meerhout geboren op 15 juli 1884. Hij volgde de humaniora aan het college te Geel en ging vervolgens Germaanse filologie studeren aan de Leuvense universiteit, waar hij ook doctoreerde.

Hij was een tijdje leraar aan het koninklijk atheneum te Antwerpen. Later werd hij schepen in Borgerhout, eerst van onderwijs, daarna van openbare werken. Hij gaf zijn ontslag op 21 juni 1935, vanwege gezondheidsredenen.

Hij was ook schrijver, maar wordt heden ten dage niet meer gelezen. Tot zijn belangrijkste werken behoren een biografie van August Snieders en een historische studie "De Kempische studentengilde".

Hij overleed in Borgerhout op 19 juli 1936, 4 dagen na zijn 52e verjaardag. 

Bij K.B. van 30 januari 1931 werd de opening goedgekeurd van een nieuwe straat in Borgerhout die aangelegd werd in 1950 (lengte 270 m), en waarvan de benaming Juul Grietensstraat werd gegeven in Collegezitting van 22 juli 1949.

Op de onderste foto - De overheden op de pui van het gemeentehuis - is hij de man op het balkon met het 'broske'.

De middelste foto komt van de site van het Ruggeveld waar zijn grafsteen staat.

Geen opmerkingen: