zaterdag 17 augustus 2013

Senecaut 2




Vorige maand schreef ik over bakkerij Senecaut. Ik vertelde toen ook dat na de famillie Senecaut de bakkerij tweemaal in andere handen over ging. Anne Senecaut laat ons weten dat de bakkerij meermaals van bakker veranderde.

Het verste spoor over bakkersactiviteiten leidt tot in 1917. In dat jaar was het huis alvast in bezit van Guillelmus en Leona Senecaut – Verhoeven. Want op 15 oktober van dat jaar krijgen zij de toelating tot het bouwen van een broodoven. Het huisnummer was toen 203. Op 17 juli 1941 neemt zoon Henricus en zijn vrouw Germaine Roekaerts de zaak over van zijn moeder. Vader Guillemus is overleden in 1937. Het huisnummer is dan 213 en zal in 1949 nog eens veranderen in 211. In maart 1957 worden Henricus en Germaine ook eigenaar van het pand. Henricus houdt de bakkerij open tot op 1 juli 1965.

De volgende bakker is zoals vorige keer vermeld bakker Bonnaers. Dan is er een bakker van Marokkaanse origine gekomen (bovenste foto daterend van 5 mei 2002). Die op zijn beurt opgevolgd werd door bakkerij Luxus (Amine) (middenste foto genomen op 27 juni 2009. Tenslotte kwam de huidige bakker Sonbola (onderste foto van 23 juni 2012).

Anne weet nog te vertellen dat de poort links van het huis toegang verschafte tot zowel de bakkerij als de appartementen daarnaast als ook naar achterliggende gebouwen waar toentertijd reclamestudio Van Poppel huisde. In die poort stond de triporteur of bakfiets om het brood rond te brengen. Bakfietsen in Borgerhout: er is niks nieuws onder de zon.

Foto's: Anne Senecaut

Geen opmerkingen: