vrijdag 17 februari 2012

Ondernemend Borgerhout (5) : All the news that's fit to print





Sinds ik meeschrijf aan deze blog, let ik meer op de buurt. Zo vallen steeds meer dingen mij op, zowel aan straten als aan huizen.
Neem nu dit huis in de Vinçottestraat. Vroeger wandelde ik er zo voorbij, maar nu vermoedde ik dat hier ooit nering gedaan werd.

En inderdaad: afbeelding 1 is een factuur van de firma Beldé, daterend uit 1958. Die firma handelde in materialen voor grafische bedrijven.

De gevel bekijkend lijkt de opbouw logisch: Kleine ingang voor winkel en/of toonzaal links, grote etalage en rechts ingang naar atelier. of dat zo het geval was, weet ik niet. Dat zal men ons wel laten weten, mogen we hopen.
Het was niet de enige handelszaak die er gevestigd was. In 1931 is er een fabrikant van lusters (Vekemans) en in 1951 drukkerij Hanz. Kleine stap dus naar drukkerijbenodigdheden.

En nu niets meer, alhoewel een vluchtige blik op de deurbellen liet vermoeden dat er artistieke "goings on" zijn op dit adres.

1 opmerking:

Ludo zei

surrender fatyalBeldé is meer dan 50 jaar een leidinggevend bedrijf in al wat met de Grafische nijverheid te maken heeft. Ik was zelf sinds 1952 bedrijvig in de drukkerij wereld en toen reeds werden de mssen van onze snijmachines geslepen bij Beldé. De firma is nu gehuisvest op de uilenbaan te Wommelgem.
Beldé NV is een familiebedrijf en behoort tot de absolute top voor alles wat te maken heeft met snijgereedschappen en machines voor de grafische industrie. De industriële slijperij behoort tot de modernste en meest gespecialiseerde van Europa. Met een machinepark van 30 slijpbanken kunnen alle soorten snijgereedschappen en onderdelen geslepen worden.
Er kunnen zelfs messen tot 6 meter lang bewerkt worden voor de hout- en metaalnijverheid .
Beldé heeft tevens een eigen transportservice, om de messen bij de klanten op te halen en na het slijpen terug te leveren.
Het bedrijf is ook voor de aan- en verkoop van nieuwe of tweedehands machines al decennia lang een gerespecteerd begrip in heel de grafische sector zowel in binnen- als buitenland.