woensdag 8 januari 2014

100 jaar park
Voor het paviljoen Cogels in het Te Boelaarpark is een grote naaldboom omgevallen. Nog een slachtoffer van een of andere rukwind. Deze boom brengt ons naadloos bij het park dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert.Voor 1914 situeerde het goed Te Boelaer zich als een privédomein in Deurne. Maar helaas hadden de bestuurders daar een zootje gemaakt van de aankoop van Boekenberg als publiek park. Bijgevolg ging toen Te Boelaer te koop werd aangeboden, dank zij de tussenkomst van provinciegriffier Jozef Schobbens, de beurt naar Borgerhout. Met een grenscorrectie bovenop. Zijn naam moet door elke Borgehoutenaar met eerbied uitgesproken worden. Hans deed deze historie hier eerder al uitvoerig uit de doeken. 

Maar 100 jaar? Dat vraagt om een feestje. Misschien kan de  verjaardag van dit park gekoppeld worden aan de herdenking van de 50ste verjaardag van het ondertekenen van de migratieakkoorden met Marokko en Turkije. Weet je nog? Het voorstel van El Wafa van enkele jaren geleden, toen de Atlasceder in het Boelaarpark onder de sneeuw omver gevallen was. De vereniging bood toen het district een nieuwe boom aan. Want deze boom was met zijn geschatte 300 jaar wellicht de allereerste inwijkeling vanuit Marokko. Het district heeft toen maar lauw gereageerd. En dan maar jammeren dat er in Borgerhout nog geen verwijzing naar die migratie is. 

Even terug naar de boom. Eerder schreef ik al dat het voor bomen dodelijk is als er teveel onder hun kruin gelopen wordt. En vermits er in het park haast geen enkel lapje omheind is, wordt er ook overal onder de bomen gelopen. Dat is op zich wel leuk, maar in een intensief gebruikt park heeft dat consequenties voor de bomen. Sommige bomen die naast de looppiste stonden, staan ondertussen zo goed als op het parcours. Dat stond hier al vermeld. Maar er is ondertussen nog niets aan verholpen.  

Geen opmerkingen: