dinsdag 7 januari 2014

Schatten van Deurne: deel 2: Instituut Ternick - T.I.B.Vorige maand brachten we hier het nieuws van de nieuwe webstek “Schatten van Deurne”. Een webstek met prachtige foto’s over het vroegere Deurne. Omdat sommige foto’s ook verbonden zijn met de geschiedenis van Borgerhout, beloofden we een vervolg op het kennismakingstukje.

Vandaag tonen we de foto van het weeshuis Terninck aan de Van den Hautelei in Deurne Zuid. Een gebouw dat als weeshuis en bijhorende school opgetrokken werd in 1910 – 1911 door de Fundatie Terninck. Deze stichting is genoemd naar kanunnik Christiaan Terninck (1667 – 1745). Zijn familie was gefortuneerd maar na Christiaan waren er geen onmiddellijke erfgenamen. De kanunnik heeft het familiefortuin aangewend voor het onderwijs van kansarme kinderen. Op de foto zie je 43 weesmeisjes voor de nieuwe instelling. Dank zij heemkundige Mandus Sprengers kennen we de verdere geschiedenis van het gebouw. Het verhaal werd in 4 delen gepubliceerd in ’t Vliegerke, het buurtkrantje dat maandelijks verspreid wordt in de buurt van het vliegveld.

Het gebouw kent 4 fases. Zoals reeds gezegd werd het  gebouw geconceptualiseerd als een weeshuis. Van 1952 tot 1962 biedt het gebouw onderdak aan de vzw Sociale Familiezorg die de opleiding tot gezinshelpsters aanbiedt. In 1962 wordt het gebouw aangekocht door het Vrij technisch Instituut Borgerhout. De school aan de Prins Leopoldstraat kent zoveel succes dat ze moet uitbreiden. En zo wordt dit stukje Deurne ook een beetje Borgerhout. In de Deurnese poot van het T.I.B. wordt les gegeven aan de eerste 3 jaren van het middelbare onderwijs. In 1999 gaat het V.T.I.B. op in het Technicum Noord-Antwerpen. Het gebouw in Deurne wordt opgekocht door de stad Antwerpen die er een ontmoetingscentrum in onder brengt. Met als naam: “den Tip”. Maar ook dit liedje is zo goed als uitgezongen want vorig jaar viel de beslissing om in het gebouw vanaf 2014 weerom een school onder te brengen. De districtsraad van Deurne stelt voor om de naam “Den Tip” voor de nieuwe school te behouden.

Foto: Jan Pandelaers

1 opmerking:

Rudy Lenoir zei

Zijn er mensen die interesse hebben om eens een bezoek te brengen aan het vroegere TIB ?
Ik heb reeds een bezoek gebracht in de Prins Leopoldstraat en heb met de secretaris van de huidige school aldaar (Keerpunt) een akkoord bereikt dat het mogelijk is om bvb eind september een begeleide rondleiding te organiseren.
Belangstellenden mogen altijd contact nemen via de groep EX VTIB.
Laat gerust iets weten.
Grtjs,
Rudy Lenoir