zondag 26 januari 2014

LIVAN deel 2: De slapende metropijp ontwaakt

Op de Herentalsebaan wordt de inrit van de slapende metrokoker opengemaakt. De straat werd heraangelegd door de stad en de tramsporen werden al rond de tunnelmond geleid zodat tram 24 kan blijven rijden tijdens de werken. Tijdens de werken wordt de ingang gebruikt als toegang voor het werfverkeer.

In 2008 kondigde toenmalig Minister van Mobiliteit de ingebruikname van de slapende metrokoker onder de Turnhoutsebaan aan. In april 2009 kon het grote publiek voor de eerste en laatste keer een wandeling maken door de “Reuzenpijp”. 

Op 4 maart starten ook de werken in de Reuzenpijp. De ruwbouw werd gerealiseerd in de jaren 80. De tunnel wordt nu verder afgewerkt met sporen, bovenleidingen, seininstalliatie en noodverlichting. Deze werken worden doorlopend uitgevoerd en duren 2 jaar. Vanaf 2015 rijdt de sneltram dan tussen het centrum van Antwerpen en de P+R aan het Rond Punt in Wommelgem.

De Reuzenpijp eindigt in een ondergrondse keerlus onder de Rooseveltplaats en heeft ook nog een aansluiting naar niveau -3 van het station Opera. Bij de heraanleg van de Leien, het Operaplein en Rooseveltplaats wordt ook een open helling (traminrit) op de Franrijklei tussen de  Maria-Theresialei en de Maria-Louisalei gepland. Door deze helling zullen de trams onder de Turnhoutsebaan op termijn kunnen doorrijden over de Zuiderleien.

info: http://www.delijn.be/nieuws/livan/livan.htm

Geen opmerkingen: