zondag 26 januari 2014

Rechtsaf voor fietsers vrijRecent was er in ons dorp wat discussie over verkeersregels en fietsers, en dan met name over de regel 'rechtsaf voor fietsers vrij'. In beschaafde landen is dat een standaardregel, en zelfs in België kan dat toegepast worden (verkeersborden B22 en B23), maar ons dorpsbestuur wil er niet aan. De kracht van verandering was een prachtige verkiezingsleuze, maar in de praktijk moet je die kracht vooral niet toepassen.

Eén van die situaties waar dat perfect zou kunnen is rechtsaf van de Turnhoutsebaan naar de Stenenbrug. De bovenste foto zal ergens in de jaren 1960 zijn genomen, de onderste deze middag.

Er is sinds die tijd trouwens veel veranderd. Het rijtje huizen rechts aan de overkant is volledig afgebroken, daar was vroeger o.a. café Gambrinus. Ten tijd van de bovenste foto was ook de overkant nog bebouwd, nu is daar een hondenwei en een parking (archiefbeeld).

Er bestaan plannen om die kaalslag weer in te vullen, maar dat zal nog wel een tijdje duren. Ook daar is er een groot verschil tussen de theorie en de praktijk van 'de kracht van'.

1 opmerking:

marchand.de.lettres zei

In beschaafde landen en grote steden bannen ze stap voor stap de auto uit het centrum. In Vlaanderen gaan ze eerst nog eens de omgekeerde beweging maken. Alsof sommige coureurs die de Alpe d'Huez beklimmen bij hoog en bij laag zouden beweren dat ze terug naar beneden moeten om de col nog eens te beklimmen, terwijl de koersdirectie al de hele tijd staat te roepen en te zwaaien dat dat echt niet hoeft. Intussen komen die krachtpatsers van de terugval natuurlijk buiten tijd aan.