zaterdag 19 juli 2014

Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen: derde deel



Nog niet zo lang geleden schreef ik hier en hier over het Onze Lieve Vrouwkapelletje op de hoek van Lanteernhofstraat en Luchtvaartstraat. Het huis is nu verkocht en de toekomstige bewoners willen geen kapelletje in hun tuin. Dat vindt Adrienne Van Eynde, dochter van de vorige bewoners, wel erg sneu: “Het beeld is er gekomen op initiatief van de buren. Het zou jammer zijn als deze uitdrukking van volksdevotie afgebroken zou worden.”

Ook Josée Rombouts, pastoraal werkster van de Sint Jozefparochie waar het kapelletje staat, hoopt dat het beeld een nieuwe plaats in de buurt zou krijgen: “Het beeld is waardevol doordat het er gekomen is door de gezamenlijke inspanningen van de buurt.” Liefst met een bankje erbij zodat mensen er even rust en bezinning kunnen vinden. 

Lijkt mij een erg mooi voorstel. Er zijn de voorbije jaren al te veel beelden - toch deel van ons erfgoed - verdwenen, alsof er een stille beeldenstorm woedt. Nu nog een plaats vinden. Sommigen denken aan de berm van de Boekenberglei. Ik denk even mee hardop. Al gedacht aan het pleintje gevormd door het samenkomen van Cruyslei en Joos Robijnslei? 

Titel = lied https://www.youtube.com/watch?v=C_vLvC3K2S8

Geen opmerkingen: