zaterdag 21 maart 2015

Moet je nu echt Erik of Peter heten om te mogen werken?




Vandaag is het 'Internationale dag tegen racisme en discriminatie', een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. Het was dus geen toeval dat gisteren onder meer Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw op de Stenenbrug actie voerde. Een spandoek met de tekst “Stop discriminatie, praktijktesten nu!” werd gedurende korte tijd aan de reling van de brug over de Ring gehangen. In een bijhorende tekst "Moet je nu echt Erik of Peter heten om te mogen werken?" werd uitleg gegeven.

Werkzoekenden weigeren op basis van hun afkomst, huidskleur of leeftijd is een misdrijf. Een moeilijk te bewijzen misdrijf. Praktijktesten kunnen dit bevestigen of ontkennen. Er moet nu een juridisch kader komen om iets te doen met de resultaten van praktijktesten.” De actievoerders vragen dan ook aan de beleidsvoerders om juridische instrumenten  om discriminatie op te sporen, vast te stellen en aan te pakken uit te werken. Ze stellen: “Praktijktesten zijn niet tegen bedrijven of werkgevers. Integendeel. Het is een meerwaarde voor de economie. Meer personeel dat afgestemd is op het huidig en toekomstig cliënteel. Personeel voor de jobs die niet ingevuld raken. We pleiten voor meer tewerkstellingskansen, dus hebben we bedrijven nodig.

En ze eindigen met een duidelijke oproep: “Voor de verkiezingen van 2014 hebben verschillende politieke partijen bevestigd dat ze discriminatie proactief gaan aanpakken. Een juridisch kader voor praktijktesten is daarvoor noodzakelijk. Dus maak er werk van: Stop discriminatie, praktijktesten nu!

Foto's: Walter Busschots

Geen opmerkingen: