woensdag 27 mei 2015

Nijlganzen strijken neer in het Te Boelaerpark



Een koppeltje Nijlganzen in het Te Boelaerpark heeft kuikens gekregen. Een verrassing voor de wandelaars die dachten dat er maar één gans zat. 

In het Te Boelaerpark waggelt een Nijlgansenpaar met drie kuikentjes rond. Dat is een verrassing voor de parkbezoekers want die zagen al weken slechts één gans rondlopen.  Zelfs op de Krugerplein & Peperbusblog werd geschreven over de eenzame gans. Al die tijd moet het andere dier goed verborgen op het nest gezeten hebben. En met vruchtbaar resultaat.

Nijlganzen behoren ondanks hun naam en hun vorm tot de eenden. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika maar werden in Europa ingevoerd als siervogel. Waarschijnlijk zijn er een aantal vogels ontsnapt en konden zij zich handhaven. De soort is zeer algemeen langs meren, moerassen, rivieroevers en grasvelden. Meer en meer wordt de soort ook waargenomen langs vijvers van parken en recreatieve gebieden.

Volgens het ‘agentschap natuur en bos’ werd de Nijlgans in België voor het eerst in het wild gesignaleerd in 1984. Het eerste koppel broedende ganzen werd waargenomen in 1993, in Oost-Vlaanderen. De West-Europese populatie wordt momenteel geschat op ongeveer 2500 broedparen. Tussen het agentschap en deze beesten botert het niet echt. “Want”, zo zegt het agentschap, “omwille van het hoge risico voor de Belgische biodiversiteit wordt de soort als problematisch geïdentificeerd”.

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: