dinsdag 26 mei 2015

Ieder huisje heeft zijn tuintje

Borgehoutenaars die meer groen willen, kunnen vanaf nu een geveltuin aanleggen zonder een voorafgaande toelating. 

De gemeenteraad van Antwerpen besliste om het aanleggen van een geveltuin te vereenvoudigen. Zo moeten bewoners geen toelatingsprocedure meer doorlopen als ze een geveltuin willen. Het volstaat om enkele afspraken na te leven.

Er moet een vrije doorgang zijn van minstens 1,50 meter breed of, bij een smaller voetpad, een vrije doorgang van 1,30 meter breed en een geveltuin die maximum 1,20 meter lang is. Er moet ook een afgebakende plantstrook zijn, aansluitend aan de gevel, van maximaal 30 centimeter, met een opstaande rand, zodat teelaarde niet op de openbare weg vloeit bij regenval. En er moeten veilige (klim)planten gebruikt worden zonder doornen of overvloedige besdracht en niet-giftige planten die goed onderhouden worden.

Geïnteresseerden kunnen terecht in het Antwerpse EcoHuis voor informatie over welke planten geschikt zijn voor hun gevel. Zon- of schaduwplanten, de breedte van het voetpad en persoonlijke voorkeuren worden er opgelijst om een persoonlijk advies te kunnen aanbieden. Meer info is ook te vinden via www.antwerpen.be/stadstuinieren.

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: