woensdag 21 oktober 2015

Huismussenkolonie

 


Ruim 4 jaar geleden stelde ik voor deze plek een stripmuur voor, maar het is iets beters geworden.

Vandaag, woensdag 21/10 is de officiële opening van de 'Mussenmuur' op de hoek Kattenberg/Vinçottestraat. Aanvang om 11u, de afsluiting is om 11u30.

In 2012 namen enkele bewoners uit de Kattenberg contact op met Vogelbescherming Vlaanderen. Achter een versleten reclamepaneel aan de gevel van een woning, broedde al jaren een kolonie huismussen. Het paneel werd verwijderd, enerzijds omdat het slordig oogde, anderzijds als voorbereiding op de bouw van een appartement. De bewoners waren bezorgd om de toekomst van 'hun' mussenkolonie. Zonder deze broedplaats zou de zoveelste mussenkolonie verdwijnen uit het straatbeeld.

Vogelbescherming Vlaanderen nam contact op met de door Stad Antwerpen aangewezen projectontwikkelaar 'AG Vespa'  en het architectenbureau 'Broekx-Schiepers' , die het nieuwe appartement zouden bouwen. Alle betrokken partijen reageerden enthousiast en boden hun medewerking aan om de mussenkolonie een permanente broedlocatie te geven. Er werd beslist om in de zijgevel van het nieuwe appartement nestlocaties voor acht mussenkoppels te voorzien. Nu is de bouw van het appartement afgerond en werd de gevel met ingebouwde nestvoorzieningen omgedoopt tot ‘mussenmuur’ . Klaar om goedgekeurd te worden door zowel de omwonenden als de thuisloze huismussen.

via de Vogelbescherming 

1 opmerking:

Manu zei

Te laat, de mussen zijn er niet meer. Ik passeer er vaak dag en hoor geen getsjierp meer sinds de opruim van het gedeelde 'volkstuintje'.