zondag 17 juli 2016

Wielrenners palmen de buurt van het Boelaerpark in
Het is nu een week geleden dat de 'Grote Prijs van Borgerhout' gereden werd. Een belangrijke gebeurtenis voor Borgerhout extra muros. Daarom wijden we er hier een volle pagina aan. De tekst krijgen we doorgeschoven van onze collega's van Gazet van Deurne, waarvoor dank.

Het Festival Flandrien in het Te Boelaerpark is met stip een van de betere zomerprogramma’s van de stad Antwerpen. Zelfs al is de zomer nog maar pas begonnen. 

Het voorbije weekeinde heeft de zomer zijn start niet gemist in Borgerhout. Daar had het Festival Flandrien plaats, een familiefestival met muziek, sport, hapjes en tapjes. Hoogtepunt was de wielerwedstrijd ‘Grote prijs van Borgerhout’ voor Dames Elite. Deze koers wordt al gereden sinds 1933. Dat jaar won Georges Matthijs. De laatste keer dat deze wedstrijd werd ingericht was in 2008 en toen schreef Lenny Debboudt hem op haar palmares. Dan werd het even stil. Tot Koen Huybreghts met het idee speelde om een caféploegenkoers te organiseren. Hij ontmoette Marc D'Hooghe en het een woord bracht het andere mee met als resultaat de revitalisering van de ‘Grote Prijs van Borgerhout ‘, een internationale wedstrijd voor Dames en een wedstrijd voor caféploegen. Er was achteraf ook nog een kinderkoers in het park zelf.

De wedstrijd werd gereden onder een stralende zon op een parcours rondom het Te Boelaerpark dat de drie districten Borgerhout, Berchem en Deurne verbond. Het parcours was naar zeggen van enkele deelnemers bijzonder zwaar, zeker met de kasseistroken die er in zaten. De dames maalden 80,9 km tegen een gemiddelde snelheid van 35,51 km per uur. De gelegenheidsrenners legden 38 km af aan een gemiddelde snelheid van 37,36 km per uur. Bij de dames waren er 64 deelnemers en die kwamen van over heel de wereld: België, Nederland, Finland, Frankrijk, Noorwegen, Duitsland, Estland, VSA, Luxemburg, Thailand, Zweden,...

Uitslagen Dames Elite:
 1. Mackaij Floortje (Ned)
 2. Vianionpaa Laura (Fin)
 3. Van den Born Eva (Ned)
 4. Van Severen Celine (Bel)
 5. Dutriaux Fiona (Fra)
 6. Stijns Kiara (Ned)
 7. Debboudt Lensy (Bel)
 8. Verstichelen Femke (Bel)
 9. Van Doorslaer Annelies (Bel)
 10. Allaert Ine (Bel)
Uitslagen caféploegen:
 1. Michel Vincent
 2. Van Looveren Sven
 3. Raes Egwin
Bij de caféploegen reden ook vrouwen mee, eerste dame was Annick Van Looveren. Zij eindigde op een 8ste plaats.
Het was Team Den Dreihoek koers die de wisseltrofee mee naar huis mocht nemen.

(Gelezen in Gazet van Deurne

Foto's: 1ste en 2de foto: dames elite, 3de foto: caféploegen, 4de foto: kinderkoers.

Geen opmerkingen: