zaterdag 19 november 2016

Kruitkelder van de oude stadsomwalling gevonden



Op de Noordersingel stootten arbeiders bij graafwerken in de zone tussen het waterzuiveringsstation en het voormalige containerpark, op restanten van de vroegere Brialmontomwalling. Het bleek om een wapen- en munitieopslagplaats te gaan. 

De Brialmontomwalling werd in de 19de eeuw aangelegd ter verdediging van Antwerpen. Ze was echter al snel gedateerd en is dan afgebroken voor de aanleg van de Ring en Singel in de jaren 1950-60. De arbeiders stootten op een 'caponnière', een overdekte uitsprong van de omwalling, waar twee gebouwen hebben gestaan. Deze werden gebruikt voor het opstellen van geschut en als opslagplaats voor munitie. De archeologen hebben nog vrij imposante resten gevonden van de funderingen en muurresten in baksteen die tot iets boven het vloerniveau zijn bewaard. De funderingen zitten zeer diep, zo'n 2,5 m. Dit komt omdat de grond in de vallei van de Schijn ligt en vroeger moerassig, onstabiel gebied was.

Aan de zijden waar beide gebouwen tegenover elkaar liggen zijn de muren relatief dun en zijn in de fundering zogenaamde ‘spaarbogen’ verwerkt, die minder bakstenen vereisen dan een massieve fundering. Aan de andere zijden, die niet gedekt worden door het tegenoverliggende gebouw, zijn de muren zeer dik (circa 1,5 m) en hebben ze een massieve fundering. Op de plaats waar de archeologische resten gevonden zijn, komen kokers voor de afwatering van de Ring. Het grootste deel van de resten zal daarom worden afgebroken.

Bron en foto: Noordersingel

(Gelezen in Gazet van Deurne)

Geen opmerkingen: