zaterdag 3 december 2016

Super Mazda't Is wintertijd, vroeg donker en zo, dus misschien is het tijd voor een stukje over verlichting. Mazda is een automerk, dat weet iedereen wel denk ik, maar het was ook een merk van gloeilampen. In 1937 werden dergelijke lampjes verkocht door Henri Reycken, een handelaar in elektrische verlichting in de 's-Herenstraat in Borgerhout.

Manufacture Belge de Lampes Electriques staat op het doosje, dat was een Belgische fabriek van gloeilampen en elektronische componenten en een tijd lang de grootste Belgische fabriek in zijn soort.

Het bedrijf werd in 1911 opgericht in Vilvoorde onder de naam La lampe Brabant. Men produceerde aanvankelijk gloeilampen onder de merknaam Mazda (la meilleure lumière!). Vanaf 1924 werden ook elektronenbuizen vervaardigd, nu onder de merknaam Adzam (la meilleure musique!). In 1925 begon een samenwerkingsverband met Philips, die het bedrijf in 1981 tenslotte helemaal opslokte.

Nummer 40 in de 's-Herenstraat is links op de onderste foto. Het oorspronkelijke pand is verdwenen. De ironie van het lot wil dat op deze plek vroeger een windmolen stond, die dus o.a. plaats heeft gemaakt voor een winkel in elektrische verlichting. Oude energie die ingeruild werd voor iets nieuws: tegenwoordig wordt elektriciteit meer en meer opgewekt door wind. Het kan verkeren.

Geen opmerkingen: