zaterdag 3 december 2016

Wat een schrijver lijden kanIk vermoed dat Hendrik Conscience al veel decennia de meest bekende minst gelezen schrijver van de Lage Landen is. Vandaag zou hij 204 jaar oud zijn geworden, ware het niet dat hij al gestorven is (op 10 september 1883 om precies te zijn). Toch komt hij nog wel eens in het nieuws, zoals deze week. Het Letterenhuis kon de hand leggen op een totaal onbekende portretfoto van Conscience, gemaakt ergens tussen 1860 en 1865 in de studio van Arthur Badoult, rue Saint-Lazare 95, in Parijs (bovenste plaatje).

Toen was hij al een gevierd schrijver, maar aan het begin van zijn carrière woonde hij nog gewoon in Borgerhout, in de Prinsstraat (nu: Generaal Eisenhowerlei). Zijn woonhuis - later staminee, zie onderste foto - is verdwenen, maar er hangt nog altijd een gedenkplaat: Hendrik Conscience woonde hier van 1828 tot 1841.

En omdat zijn magnum opus De Leeuw van Vlaanderen verscheen in 1838, is de kans groot dat de jarige dit werk bij u in de buurt concipieerde. Denk er even aan als u vandaag of morgen door de Generaal Eisenhowerlei fietst. Het lezen van zijn boeken kost meer moeite.

titel: variant op zijn boek uit 1843

1 opmerking:

Johan Vanhecke zei

De gedenkplaat is een beetje fout, want Conscience is het thuis afgebold in 1837 en is dan gaan wonen in de Carnotstraat, ergens ter hoogte van de C&A. Ook daar hangt een gedenkplaat, want daar stond vroeger de herberg In de koning van Spanje en op die plaats schreef Conscience De Leeuw van Vlaanderen, zoals op de plaats te lezen is.
Johan Vanhecke