woensdag 11 januari 2017

De kleine grootmeester


Borgerhoutse glorie uit de oude doos, een artikel uit de GvA van 15 oktober 2008. De kop luidt: 11-jarige Ezra houdt Kasparov 2 uur en 27 minuten bezig. Ezra geeft tegenwoordig schaakles aan de Borgerhoutse jeugd.

Voor de buitenstaander: Kasparov is een Russische grootmeester, hij werd in 1985 als 22-jarige de jongste wereldkampioen schaken ooit. Hij stond van 1986 tot hij in 2005 stopte gedurende 225 van de 228 maanden bovenaan de wereldranglijst en was tot januari 2013 houder van de hoogste FIDE-rating ooit.

Even knippen en plakken uit de rest van het artikel: De 11-jarige Ezra Terryn van de schaakclub SK Borgerhout nam gisteren deel aan het schaaktoernooi Your Next Move in het Eurocam Media Center in Lint. Garry Kasparov schaakte er simultaan tegen 19 bedrijfsleiders en zeven kinderen uit de basisschool. Ezra werd derde

Tegen Kasparov schaak je niet zomaar, dus moesten de spelertjes strenge selecties doorlopen. Op de Open Bedrijvendag schaakten bij Alfacam 250 kinderen tussen 6 en 12 jaar tegen elkaar. De negentig besten kwamen dit weekend uit tegen de Britse grootmeester Nigel Short. De sterkste spelers eindigden gisteren tegen idool Kasparov. Die is enthousiast.

foto via de Borgerhoutse Schaakkring

Geen opmerkingen: