zaterdag 6 december 2008

Afscheid van een Vrints (2)








Wat voorafging: John Vrints werd gevraagd voorop in de rouwstoet te lopen.

Hier zie je de rouwstoet vertrekken, richting Gravinstraat. Het pand rechts van het huis van de aflijvige was in die tijd een vijgendrogerij, uitgebaat door een Griekse familie.

Op de derde foto rijdt de corbillard (tegen de richting) voorbij de nu afgebroken 'spie'. In de Gravinstraat 3 werden violen gebouwd en verkocht.

Op de laatste foto passeert de lijkwagen café 'De sportvriend', op de hoek van de Sint-Lucas/Sint-Janstraat.

Het weer was die dag een begrafenis waardig...

(Foto's uit de collectie van mevr. Vrints - Delafaille)

1 opmerking:

Hans H zei

Ingezonden reactie door Xavier Van Mol, deel 1:

"Een korte toelichting bij de begrafenis van Mr Vrints uit de Borsbeekstraat. Ik heb hem goed gekend, want hij was de tandarts van onze familie.
Op de onderste van foto loopt onder het derde regenscherm (geteld van links naar rechts) de "JEN", alias Julien Helemans uit de St. Marcusstraat, die hulpkoster was én de "SUISSE" van de St. Jansparochie.

Die naam werd gegeven, omdat de suisse in vol ornaat, een zwart pak droeg met galons op de broekspijpen en een band schuin over de schouders, waarop in blinkend metalen letters van +/- 10 cm elk de letters : ORDE EN EERBIED IN SINT JANSKERK én als "wapen" had hij altijd een hellebaard bij zich, zoals de zwitserse, pauselijke wacht en nog de steek op het hoofd. Hij stond meestal achteraan in de kerk en hield toezicht over de orde, tucht, de gelovigen en de diensten

Hij droeg deze outfit enkel in de kerk of bij een processie en dergelijke, maar zeker NOOIT BUITEN voor een begrafenis. (kijk naar zijn zwarte toog en witte albe en verder niets)."