woensdag 5 mei 2010

C/K
Over straatnaambordjes in Borgerhout heb ik me hier al een paar keer vrolijk gemaakt. Hetzij vanwege de vormgeving, de schrijffouten of anders wel om de inconsequente spelling. Hier nog een voorbeeld van de laatstgenoemde variant: de Lodewijk Van Berckenlaan.

Lodewijk wordt in Borgerhout gewoon met een 'k' geschreven, maar een eindje verderop in Berchem is er plots een 'c' in de naam opgedoken.

Afgezien daarvan wordt op allebei de bordjes schaamteloos vermeld dat Lodewij(c)k Van Bercken de uitvinder zou zijn geweest van de diamantslijperij. Niet waar: de slijptechniek was al in de 14e eeuw bekend, de uitvinder is nooit geïdentificeerd. Een Vlaemsch-historisch fabeltje dus, en daar was Prims in 1936 al achter:

"(...) genaamd door de gemeente Berchem naar den vermeenden Bruggeling die het diamantslijpen zou hebben uitgevonden (1476), een omstreden geschiedenis. "

Binnenkort zal bekend worden gemaakt dat het wiel eigenlijk ook een Vlaamse uitvinding was, net zoals de boekdrukkunst, de atoombom en de Gordiaanse knoop.

Foto's: Geert Janssens.

Geen opmerkingen: