woensdag 17 november 2010

De lezer & de maker


Jozef Lodewijk Jacobin (1884-1943) woonde aan de Kattenberg en was beeldhouwer. Hij is o.a. de maker van de vier evangelisten op de hoeken van de Peperbus (hierboven: Sint Mattheus, zie ook hier).

"Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok hij naar Nederland, waar hij zijn werk in Bergen op Zoom tentoonstelde. Na de bevrijding vestigde hij zich met atelier in Borgerhout en maakte ontwerpen voor binnen- en buitenland, vooral van religieuze kunst met beelden en kerkmeubelen.

Jozef Lodewijk Jacobin overleed vroegtijdig op 27 december 1943 te Borgerhout. Zijn hart begaf het terwijl hij aan een restauratie bezig was in de doopkapel van de O.-L.-Vrouw ter Sneeuwkerk te Borgerhout (thans verdwenen). Na een tijdlang naar boven te hebben gekeken om te zien hoe de bevestiging van de doopvont aan het plafond zat, keek hij naar beneden en zakte in elkaar. Zo overleed de veelzijdige kunstenaar veel te vroeg aan een hartfalen. Zijn zoon Marcel, die bij hem was, bracht hem op een stootkar naar huis op de Kattenberg. Zijn uitvaart werd op 31 december 1943, oudejaarsdag, in de Sint-Janskerk gehouden. Hij werd op het Sint-Fredeganduskerkhof te Deurne begraven."

De geciteerde tekst is een korte samenvatting, volledige tekst op schoonselhof.be, foto uit de collectie van Frank Cavens. Met dank aan Luc Gowie.

Geen opmerkingen: