donderdag 18 november 2010

Weldra begint de winter

Koud hé vanmorgen? Mogen wij even een aanbeveling doen? Kolen. Voor een echte zomertemperatuur tijdens de winter. Met de gassen die die dingen uitstoten moet dat binnen dit en 30 jaar te realiseren zijn. Maar dat bedoelden de mensen van Dockx waarschijnlijk niet.

Uit Borgerhout 1958




2 opmerkingen:

Youssef Brahim zei

De "kaai" waar kolenhandel Dockx zijn kolen opsloeg en waar de camions hun kolen ophaalden om ze van daar uit aan het clienteel te bezorgen was gelegen net acht het huidige Hof ter Lo. De oprit van de veel besproken containeropslagplaats van TRT was de pleisterplaats van "den Dockx". Iets verderop was dan weer de kade van kolen Huybrechts. Toen ik zelf nog op de Franselei woonde huurden we aan het Terlooplein een "stootwagen" om onze jaarlijkse opslag kolen zo'n 1.500 kgr. antraciet 20/30 gaan af te halen op de werf van "den Dockx".

Anoniem zei

Mijn vader, Leonard Somers, heeft tot aan zijn dood, hij werd maar 54, bij firma Dockx gewerkt als sjouwer/chauffeur. Ik weet nog dat ik als kleine jongen in de schoolvakanties soms mocht meerijden naar linkeroever. Wat een suspens met zo'n grote vrachtwagen door de konijnenpijp. Mijn vader leverde kolen aan de 'serre-boeren' om de serren te verwarmen. Dikwijls 2 ton en meer. De zakken dienden soms tot 50 meter ver gedragen en zij wogen toch 50 kg/stuk. Dit deed hij in zijn eentje op een paar adressen die dag. Het was een keihard beroep en niet vet betaald. Nu ik ouder ben begrijp ik die mannen dat zij na een zware dagtaak het stof gingen doorspoelen in 't Spieke of bij 'de Stoute' of in café 't Stoopke. Zij verdienden een pint.