woensdag 22 december 2010

De concurrent


Ooit dé concurrent van het huis Roma aan de Turnhoutsebaan: buurman Radiodistributie. Eveneens handelaar in TV toestellen, draagbare radio's en fonoplaten (enz.).

Maar de wet van eten of gegeten worden is hard: het huis Roma zou anno 2010 uitbreidingsplannen hebben, terwijl van de Radiodistributie al heel lang niks meer vernomen is.

Wij vrezen het ergste.

Advertentie uit Borgerhout 125 jaar (1961)

4 opmerkingen:

jozef zei

Wat veel mensen niet meer weten is dat RD (lang vóór integan of telenet) alle (geabonneerde) huizen van Borgerhout bekabeld had met luidsprekers. In Borgerhout hoefde je dus geen radio te kopen (duur - sleet - precair) maar je kon je abonneren bij RD en dan kreeg je een luidspreker (alleen dat) in huis met een schakelaar waarmee je tussen zes! posten kon kiezen, er er waren ook zes standen van het volume. Je had slechts zes kanalen maar je had geen aarding nodig, noch een antenne en de kwaliteit van de ontvangst was (FM bestond nog niet) fenomenabel goed. Woensdagavond kreeg je op kanaal drie geen radiokanaal afgespeeld, maar legde iemand ginder op de hoek plaatjes met populaire muziek op. De politiemelders maakten ook gebruik van dat "bestaand" netwerk. Ik geloof dat Wilrijk een zelfde systeem had. RD verkocht dus eigenlijk geen radio's maar luidsprekers, soms in meubelmodellen met platenspeler en aparte versterker.

Ludo zei

Voor dat RD op de hoek van de Jaak De Braakeleerstraat was gevestigd hadden ze hun winkel en burelen een eind verder op de Turnhoutsebaan iets voorbij, en op de kant van het Vredegerecht. Daar hadden ze ook een uitstalraam. In die periode van de Ronde van Frenkrijk hingen ze daar om de haverklap koerstelegrams voor met de stand in de Ronde. Vermits Borgerhoutenaar Stan Ockers toen mee reed stonden de mensen soms rijen dik voor de etalage te kijken naar de stand van zaken.

Piet-je zei

Als ik me niet vergis werden de programma’s van de Radiodistributie voor Borgerhout, Wilrijk en nog een paar andere Antwerpse randgemeenten, uitgezonden vanuit het radiostation van Radio Echo aan de Slijkhoek te Wilrijk. Er waren inderdaad 6 kanalen beschikbaar. Op 1 en 2 kon men luisteren naar Brussel Vlaams (NIR) en Frans (INR) De andere kanalen werden gevuld met uitzendingen die geplukt werden uit het toenmalige internationale aanbod. Er was onder meer een kanaal met hoofdzakelijk klassieke muziek, een ander met “lichte”, melodieuze en schlagerliedjes.
Voor de uren waarop geen geschikte genremuziek in de ether te vinden was, stelden we zelf gevarieerde programma’s samen met plaatjes uit de eigen voorraad.
Voor de RD had men inderdaad slechts een luidspreker en een schakelaar nodig. In de RD-winkels kon men echter ook terecht voor andere elektronica.

jozef zei

Ben juist langs het oude politiebureau Waterbaan gereden. Daar hing nog zo'n vergeten kanaalkiezer tegen de muur 10 j geleden. Wilde een fotootje maken, maar hij is weg-pech.