zondag 12 december 2010

De voordeeligste voorwaarden




Het Huis Roma (hoek Turnhoutsebaan/Blijde Inkomststraat, daar waren we deze week al eerder) gaat al een tijd mee. De foto is uit 1995, de advertentie uit 1961. Toen verkochten ze zelfs al TV's van het model 1962! (kostte toen 14.950 Fr., zeg ongeveer 375 euro).

Foto: Yves Lemmens, advertentie uit het programmaboekje van het jubelconcert van 1961 in De Roma (!), collectie Xavier Van Mol

4 opmerkingen:

jan zei

Gek toch hé, ik heb mijn tv in 2006 gekocht aan € 399. Dat was dan wel de laatste CRT die ze in stock hadden maar toch. Qua non-index kan dat tellen.

Erwin zei

Wat zou eigenlijk de prijs zijn, indexering en inflatie meegerekend?

Hans H zei

Ingestuurd per mail:

Een TV aan 14950 BEF lijkt niet zo veel , maar als we terug gaan naar die tijd dan was dat wel een pak geld.(en voor de jeugd van tegenwoordig...'t was in zwart/wit en om iets na 22:00 uur was het gedaan en kreeg je testbeeld tot 's anderendaags 18:00 uur)Bij de aanschaf hoorde nog een dak antenne en dikwijls in de oudere huizen een extra elektriciteits leiding (met de 10 Amp plomb général deed je niet veel) want als moeder de vrouw (ja toen toch) de strijk deed , dan was het ploeps en ge zat in den donkere..... maar je kreeg er warmte gratis bij

Men kon zich tevreden stellen met alleen kanaal 2 ( den BRT via den boerentoren) met een binnenhuis antenneke , maar dan moest je minimaal op 't 1ste wonen en dan kreeg je de pakken sneeuw er gratis bij.

Wenste men NL 1 kanaal 4 (Goes) Brussel Vlaams kanaal 8 (Veltem) Brussel Frans (Veltem) dan had men 2 verschillende antennes nodig, was men nog gulziger en wou men NL 2 hebben dan had men nog een 3de antenne (UHF) nodig.Zat men tussen de huizen, dan mocht je niet op een meterke kijken, en had je al snel een antenne van 6 tot 8 meter nodig.(gedeelte dat boven het dak uit stak)En waaide het eens hard, dan lag heel den boel geknakt in de corniche.Een antenneke koste in dien tijd makkelijk 8.000 BEF (dus den helft van de flikkerkast)

In 1968/69 ontving de gewone soldaat 15 BEF soldij/dagEen pakje sigaretten 13 BEF, een Pintje 10 BEF

Mijn eerste loon '69 als bediende met een A2 diploma boekhouding 7.500 BEF/maandMijn eerste (nieuw) keverke 1200 cc 70.000 BEF 1970

Het was dus voor velen een te grote investering, en velen gingen "Schipper naast Mathilde" " de Muziek Kampioen" "de alles of niks" kijken bij vrienden, familie of gewoon voor het raam van de TV winkel

Groetjes Jos Hermans

Miguel zei

Toch even vermelden, huis Roma was toen aan de overkant (in het pand waar Blokker geweest is). Nadat de tapijtenzaak op hoek is gestopt, heeft Huis Roma dit overgenomen en een tijdlang 2 winkels gehad , het hoekpand voor huishoudtoestellen en de oude winkel voor radio/TV/HiFi. Daarna is het hoekpand vernieuwd en werd er alles in onder gebracht. Recent heb ik gehoord dat men terug een tweede pand in gebruik zal nemen nl de winkel van Vollebergh aan de overkant.
De meeste intra-muros Borgerhoutenaren in die tijd kochten hun TV in Huis Roma of de Radio Distributie (op de hoek van de Jaek de Braekeleerstraat .