dinsdag 26 juli 2011

Brokje groene theorie



Als het deze keer doorgaat zal de heraanleg van het Krugerpark starten op 12 september. Dan is het mooi opgefrist in april 2012, als het 30 jaar geleden is dat het park officieel werd geopend.

Reden genoeg om de komende tijd de geschiedenis rond de aanleg te belichten. Dat deden we helemaal in het begin van deze blog natuurlijk al (hier/daar), en sinds vorige week brei ik daar een vervolg aan.

Hierboven een artikel uit De Nieuwe Gazet van 19 april 1982. Zomaar wat relevante citaten:

"Borgerhout is de eerste gemeente die de mogelijkheden van het Koninklijk Besluit van 15 december 1978 optimaal benut. Burgemeester Stappaerts zei in zijn rede dat na de publicatie van dit K.B. schepen van Openbare Werken Gerard Dechamp niet aarzelde zijn diensten opdracht te geven structuurplannen op te stellen. Borgerhout wilde 7 van die plannen opmaken, 4 voor het gedeelte intra-muros, en 3 voor extra-muros. Het oude deel van de gemeente werd als het dringendste beschouwd. Na een algemene studie werd vastgesteld dat de omgeving van het Krugerplein het grootste probleemgebied was. De verkrotting was er immers vergevorderd."

"In het Krugerpark komt zodoende plaats voor een bolbaan, een kleuterspeelpleintje, een schooltuin, een bosleerpad, een trapveld, een avonturenspeeltuin, enz. Het vroegere Krugerplein wordt heraangelegd en wordt de hoofdingang van het park. Overal komen rustbanken. Ontelbare inheemse bomen, struiken en planten moeten van het geheel een groene oase maken.

Hoewel iedereen nu al jaren de mond vol heeft over groen en milieuzorg, is het toch al meer dan 100 jaar geleden dat in de stadsaanleg een compleet park werd voorzien. Dat gebeurde in 1877 met het Stadspark. Sindsdien verdween er meer groen dan er bij kwam. Ook daarom lijkt het Borgerhoutse Krugerpark wel een keerpunt.
"

(artikel uit het gemeentearchief van Borgerhout)

Naschrift: het hierboven genoemde K.B. van 1978 had weinig succes. De aanleg van het Krugerpark was uiteindelijk de enige gesubsidieerde realisatie in België (!).

2 opmerkingen:

Coralin Jans zei

Zou dat betekenen dat de Sint-Mattheusstraat dan klaar is? Ze zouden hier beginnen op 2 augustus.
Of gaan ze tegelijkertijd aan 2 werven werken?

Hans H zei

Volgens de laatste infovergadering:
-St Marcus- en Reuzenstraat: aug. - okt. 2011 (40 werkdagen)
-Kerkplein St Jan: feb. – mei 2012 (40 wd)
-St. Lucas, St. Jan en St. Mattheusstraat: april – mei 2012 (40wd)