vrijdag 3 februari 2012

Ou sont les cafés d'antan (1) : In den Nieuwen Doorsteek



16 cafés in elke straat, dat is Vlaanderen. Alhoewel...

Het echte buurtcafé is aan het uitsterven. Eén van die buurtcafés kon men een kleine 20 jaar geleden nog vinden op de hoek van de Kwekerijstraat en Guldensporenstraat.

De laatste naam was In den nieuwen doorsteek en die naam sloeg op de doorsteken die in de fortengordel gemaakt werden - in dit geval waarschijnlijk de Donkere Poort.
In de bedrijvengids van 1951 is de naam nog Het heuveltje.

De laatste uitbaatster van Den doorsteek is ergens begin 3de millennium overleden en het café sloot kort daarop. Nu is het een gewoon rijhuis en is de hoekingang toegemetst.

bovenste foto: © Agentschap Onroerend Erfgoed
onderste foto: Copyleft Erwin

3 opmerkingen:

Ludo zei

Op de rechterhoek van de Guldensporenstraat was ooit een groenten-kruidenierswinkel. Eigenaar was de familie Weuts. De mevrouw noemde Leontien, er waren drie kinderen, twee dochters en een zoon die onderwijzer geworden is te Borgerhout en hij gaf les in de Vinçottestraat.

Erwin zei

Ik heb daar op die plek in de jaren '70 een frituur weten zijn. Helaas is er een hiaat in mijn geheugen wat betreft naam frituur en naam eigenaar/uitbater.

lief zei

Wij zijn nog enkele keren op café geweest in de Nieuwen doorsteek. Dat moet in 1995 of 96 geweest zijn. De cafébazinne was een Nederlandse, haar naam weet ik niet meer.