zaterdag 28 april 2012

Dinska Bronska



Van 28 april tot 13 mei heeft het Red Star Line festival plaats. Eigenlijk is dit een 'voorafname' op de opening van het Red Star Line museum in 2013. (www.redstarline.be)

Red Star Line, de legendarische scheepvaartmaatschappij met de rode ster in haar vlag, was in de decennia voor en na 1900 één van de belangrijkste scheepvaartmaatschappijen voor migrantentransport. Tussen 1873 en 1934 trokken meer dan twee miljoen Europese emigranten via Antwerpen naar Noord-Amerika. Antwerpen was een knooppunt van spoorverbindingen en bood verschillende trans-Atlantische verbindingen per stoomschip aan. Emigranten uit Centraal en Oost Europa kwamen aan in het Centraal Station, het eindpunt van een lange treinreis door Europa.

Karel Van den Oever (1879-1926) woonde in die dagen op 'Het Eilandje'.  De rijen gelukszoekers wandelden als het ware onder zijn raam door. Een van de voorbijgangers, een Pools meisje, trok zijn aandacht en inspireerde hem voor zijn gedicht “Dinska Bronska”. Jaren later zullen de Vaganten de tekst van muziek voorzien en wordt “Dinska Bronska” één van de betere liederen uit de Nederlandstalige kleinkunst. Karel Van den Oever is begraven op het kerkhof van Berchem. Als je zijn gedicht wil horen en nalezen, klikt dan op onderstaande link.

Borgerhout eerde de dichter met een straatnaam. Het Red Star Line festival is dan ook een heel klein beetje het feest van Borgerhout in het algemeen en van de Karel Van den Oeverstraat  in het bijzonder.

 Foto van de campagne ’Do you know this girl?’  

Titel = gedicht 


Update:

Archivaris van het AMVC letterenhuis in Antwerpen Johan Vanhecke en tevens auteur van “Een literaire wandeling door Antwerpen Noord” laat weten dat het een hardnekkige mythe is dat Karel Van den Oever op ’t Eilandje heeft gewoond. De dichter heeft zijn hele leven op de Steenhouwersvest gewoond. Hij is geboren, getogen en gestorven in huis nummer 18 en baatte er samen met zijn 2 zussen een textielwinkeltje uit. Boven de deur hangt een herdenkingssteen.

Geen opmerkingen: