zaterdag 21 juli 2012

NkundoEen Nkundo-muzikant op een ansicht van de Missionarissen van het H. Hart uit Borgerhout. Nkundo = (even overschakelen naar het Engels) a language spoken by several of the Mongo peoples in the Democratic Republic of the Congo.
De figuur op de foto is dus een muzikant, en hij bespeelt een soortement van duimpiano. Dat is een in Afrika veel voorkomend muziekinstrument dat behoort tot de categorie lamellofonen van de idiofonen. De tonen worden voortgebracht door het met de duimen aantokkelen van metalen tongetjes die op een klankkast zijn gemonteerd, vandaar de naam "duimpiano". Ik verzin het niet zelf.
foto uit de collectie van Lisa Geets


Update: ingezonden reactie van Xavier Van Mol: "Het instrument dat de muzikant van de foto vastheeft is  een LIKEMBE. Het is vergezocht om dit een duimpiano te noemen, aangezien de klank helemaal anders is en dichter bij de marimba ligt.
 
Zelf heb ik  2 likembes van verschillende types in huis, nog door een oom missionaris meegebracht uit de missieposten in Congo, waar hij 42 jaar verbleef.. Bij gelegenheid maak ik wel eens een detailfoto van dat instrument en kan je het opnemen in jouw blog.
 
m vr gr
Xavier Van Mol 

Geen opmerkingen: