zaterdag 21 juli 2012

OfferblokDan kun je een geboren en getogen Borgerhoutenaar zijn, dan nog kun je dingen gemist hebben. Die dingen gebeuren. Staf Hermans stuurde deze foto die hij maakte in de Fonteinstraat. Een (voormalig) offerblok dat hij ontdekte en dat ook nog niet op deze blog stond. Dat laatste is waar, een plaatje er van tenminste. Het hoort bij een Mariabeeld waarover ik in maart 2009 eens schreef, en waarin dit offerblok ook genoemd wordt (klik). Maar een plaatje ontbrak tot nog toe, en dat maken we bij deze goed met dank aan Staf.
 
Om precies te zijn is dit een gedenkplaat ingemetst op stahoogte met eronder een apart ingemetst offerblok. Het gleufje van het offerblok is al heel lang geleden dichtgemetst. U kunt uw offer dus niet meer kwijt.
 
Het vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog (zie de datum op de gedenksteen) want toen plaatsten de bewoners van de Fonteinstraat en de aanpalende Engelselei een klassiek middelgroot beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind aan de gevel van het hoekgebouw van Fonteinstraat met Oudstrijdersstraat om gespaard te blijven van het oorlogsgeweld.
 
Offerblok-fetisjisten kunnen in Borgerhout nog terecht op de hoek van de Appelstraat en de Oudstrijdersstraat of bij het kapelletje in de Koolstraat. Een moderne variant is de parkeermeter, en die vindt u tegenwoordig op de hoek van elke straat.
 
foto: Staf Hermans

Geen opmerkingen: