dinsdag 18 september 2012

Feesten en rellen (2)
En dan ga ik nu de relletjes van het afgelopen weekend in een klein historisch contextje plaatsen. Want daar is deze blog toch een beetje voor, de geschiedenis van uw buurt in kaart brengen en te duiden. De moeder aller Borgerhoutse rellen is volgens de media die van november 2002 op de Turnhoutsebaan, na de moord op Mohamed Achrak. De rellen rond den Bougie (1893, 5 doden) tel ik even niet mee, die horen niet meer tot de moderne geschiedenis vanwege het ontbreken van Marokkanen.

Nee, ik neem u mee terug naar september 2001. Toen werd er een geweldig feest georganiseerd in het Krugerpark, met voorstellingen van circus Ronaldo en er was een spiegeltent en van alles. Jammer genoeg boorde zich die week, op dinsdag 11 september, twee vliegtuigen in de WTC-torens in New York. En als je dan in Borgerhout woont merk je dat direct, want hier komt de hele wereld samen. Indertijd is het de media en de politiek een beetje ontgaan - van Dyab Abou Jahjah hadden veel mensen toen nog niet gehoord, en verder keek iedereen naar New York - maar het liep hier totaal uit de hand. Helemaal omdat niemand zoiets eigenlijk verwachtte toen, tenminste in mijn herinnering.

Het werd een verschrikkelijk zootje, dat weet ik wel. Ook wij hebben toen getwijfeld of we hier wel wilde blijven wonen. Ik zei het al, het was indertijd nog geen mode om dat in de pers uit te vergroten en Bart De Wever stelde toen nog niks voor dus die kon ook geen olie op het vuur gooien, en het VB miste het momentum volgens mij.

Dat van afgelopen weekend is dan ook vooral een spijtig vlekje op een geslaagd Reuzenfeest, het heeft het feest niet verknald zoals 11 jaar geleden.

Op de foto's hierboven: de tent van Circus Ronaldo en de spiegeltent, stilte voor de storm. Nog zo'n charmante foto hier.

foto's: Leen Bresseleers

1 opmerking:

lachende lin zei

Het Peperbuscomité (de eerste buurtgroep van de Sint-Mattheusstraat)had op 12 september (de dag erna dus) een klassiek concert in de kerk georganiseerd en daar waren meer dan 350 genodigden aanwezig. We hebben een minuut stilte gehouden en het concert is zonder problemen doorgegaan. We hebben niets van rellen gehoord, alleen van vandalen die iets hadden mispeuterd aan de tenten van het circus. Daaraan zie je maar hoe ver zoiets reikt als de pers het niet opklopt. 't Is natuurlijk niet plezant als je er net middenin zit.