woensdag 7 november 2012

De strijdende monnik

'



Dit is het parochieblad van de OLV ter Sneeuwkerk op het Laar, verschenen in week 51 van het jaar 1953, oftewel het kerstnummer, exact gedateerd op zondag 20 december. Bijna 59 jaar te laat aan mij bezorgd, waardoor de informatie niet meer up-to-date is. Maar dat doet er niet toe. Het is ook een beetje verfrommeld. De verklaring is te vinden op het begeleidende briefje dat erbij stak: “dit zat tussen een tafelpoot in de OLVTS kerk”. (trouwens: dank u David voor deze bezorging. Ik woon overigens op nr. 7 en niet op nr. 17. Maar het is toch goed terechtgekomen zoals je ziet.)

In 1953 werd de oude OLV ter Sneeuw afgebroken en werd de nieuwe gebouwd (uitgebreide rapportage hier), zodat in het parochieblad gesproken wordt van een noodkerk en een kapel in de Generaal Eisenhowerlei. De bijdragen voor de heropbouw van de kerk staan linksonder op de pagina.

Het geheel beslaat trouwens 8 pagina’s, en dat is inclusief een strip: Willem Van Saeftinge, De Strijdende Monnik, door J. Waterschoot. Een stukje daarvan is te zien op de onderste foto. Het is zoals te verwachten heel erg katholiek en heel erg Vlaemsch – op het plaatje gaat Willem Van Saeftinge tekeer zoals BDW tegenwoordig op ’t Schoon Verdiep (“Daar!... Franse ratten, herinnering van een Vlaming!”) – maar dat doet tekort aan Jan Waterschoot (1892 – 1968), een knappe tekenaar waarvan je tegenwoordig niet veel info meer kunt vinden, met uitzondering van een Engelstalige website van een Amsterdamse stripwinkel en wat etswerk.

Geen opmerkingen: