zaterdag 9 februari 2013

The mission






Enige tijd terug kwam het Monseigneur Van Goethemplein de lange lijst van straten op deze blog vervoegen. Maar wie is of was nu eigenlijk de man die de naam gaf aan dit plein?

Eduard Van Goethem werd geboren in Beveren op 10 mei 1873 en priester gewijd in Rome op 23 december 1899. Hij vertrekt als missionaris op 17 oktober 1902 voor de Britse kolonie Papoea (Nieuw-Guinea). Hij wordt Apostolisch prefect benoemd voor de nieuwe missie van Tshuapa, die toevertrouwd wordt aan de missionarissen van het Heilig Hart – jawel, onze eigenste paterkens van de Te Boerlaarlei – en hij verlaat Papoea in 1924 voor Belgisch Congo. Op 25 april 1933 wordt hij tot bisschop gewijd en leidt hij tot 1946 het bisdom Coquilhatstad, het latere aartsbisdom Mbandaka- Bikoro. Hij keert terug naar België en overlijdt op 26 mei 1949 in Borgerhout.

Over Eduard Van Goethem is het volgende geschreven op de site Schoonselhof

“Monseigneur Van Goethem was een groot missionaris. Van aard schuchter, eenvoudig en nederig, paarde hij een schrandere geest aan een kunstzinnig gemoed, een scherp doorzicht aan een durvende en vooruitstrevende leiding die op velerlei gebied zijn tijd jaren vooruit was. Hij kan terecht beschouwd worden als een voorloper van de afrikanisering van de Kerk.”

Op zoek naar meer info over deze man vinden we een bijdrage op de website van het “Centre Aequatoria,Centre de Recherches Culturelles Africanistes (en ik vertaal):

“Het koloniale en missionaire probleem dat hem het meest  na aan het hart lag, was dit van de aanpassing. De zwarte begrijpen, van hem houden zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn, van hem houden zoals hij is en niet zoals men gelooft dat hij is, was de grote ambitie van de bisschop van Nkundo. Zich aanpassen, zich gelijk stellen aan de zwarte, veronderstelde van de kant van de Europeaan een grote inspanning van begrip en inleving.”

We spreken over de periode 1933-1946! Daar kunnen ruim 70 jaar later nog heel veel mensen iets van leren.

1ste foto: Edouard Van Goethem (site Schoonselhof)
2de foto: Links nuntius Delepiane en rechts Edouard Van Goethem  (Centre Aequatoria)
3de foto: huidig aartsbisschoppelijk paleis in Mbandaka (Centre Aequatoria)
4de foto: graf van de missionarissen van het Heilig Hart op Silsburg (site Schoonselhof) 

Titel = muziek van de gelijknamige film

Geen opmerkingen: