zondag 10 augustus 2014

Bouwmeester


Vorige week was ik in de Toekomststraat. Ik had tijd en bekeek de gevels. Mijn oog viel op een combinatie van oud en nieuw. En ik moest gelijk denken aan de discussie over de eliminatie van de Vlaamse bouwmeester. Eerder was de Antwerpse bouwmeester al afgevoerd. Blijkbaar een punt van de partij die zowel in Antwerpen als in Vlaanderen de politieke dans leidt.

Ik citeer GvA: “Die functie wordt afgeschaft en ‘ingekanteld’ in de administratie Ruimtelijke Ordening. Dat gebeurt op verzoek van de N-VA die kortere lijnen wilt tussen de politiek en de privésector met daartussen geen lastige onafhankelijke pottenkijkers.” En Knack schrijft over de pre-bouwmeester periode: “Politici deelden de opdrachten uit en bij grote projecten werden ontwerpers met diverse kleurtjes bij elkaar gezet met dramatische gevolgen zoals de klomp van de Antwerpse Stadsschouwburg.

In de jaren 60 en 70 zijn er lelijke en onherstelbare architecturale wonden geslagen in Antwerpen. Je zou denken dat de beleidsmensen leren uit de fouten van het verleden. Zeker als een historicus aan het roer staat. Blijkbaar niet. Misschien heeft volk de bewindvoerders die het verdient. 

1 opmerking:

Miguel zei

Ik ben helemaal niet zo zeker dat de wonden van de jaren 60 en 70 het gevolg zijn van het wel of niet hebben van een Vlaamse bouwmeester. In heel veel grote en kleine steden in de wereld zijn in die periode "lelijke" dingen neergepoot waar "mooie" dingen moesten voor wijken (Parijs, Munchen, Berlijn, Wenen,...) . Ik denk dat dat toch meer met de tijdsgeest te maken had. Er wordt nu gewoon heel veel gerenoveerd, terwijl in de jaren 60 en 70 iedereen "nieuw" wou, zowel in de privé als bij de overheid. Trouwens niet alle vergissingen en gedrochten zijn uit die periode, het Justitiepaleis om maar een voorbeeld te noemen. Je moet, vind ik, ook zorgen dat je uit alle periodes zaken bewaard. Ik betreur dan ook ten zeerste de afbraak van het provinciehuis, voor velen een gedrocht, maar een product van zijn tijd. En de lulkoek dat afbraak en nieuw goedkoper is dan renoveren, is blijkbaar ook geslikt door de Vlaamse Bouwmeester.