zondag 20 mei 2012

GevelreclamesGeschilderde historische gevelreclames staan weer volop in de belangstelling. Met de opkomst van de massaconsumptie vanaf het einde van de negentiende eeuw kwam ook de reclame opzetten. Door de toenemende mobiliteit vanaf 1900 werd buitenreclame steeds belangrijker. Na 1945 verdwenen geschilderde reclames op winkelpuien en blinde gevels van woonhuizen langzaam uit het straatbeeld. Ze vervaagden, werden overgeschilderd of werden gewoon met gebouw en al gesloopt. In Nederland verscheen er recent een boek over het fenomeen (Tekens aan de wand) en vorig jaar of zo werd er in de buurt van Antwerpen een historische gevelreclame gerestaureerd (ben vergeten waar precies).
In Borgerhout moeten er vroeger veel zijn geweest, met name natuurlijk op en rond de Turnhoutsebaan. Nu zijn er weinig historische gevelreclames meer over - hedendaagse reclameuitingen aan de Turnhoutsebaan zijn er genoeg natuurlijk.
 
Qua geschilderde gevelreclames weet ik zo eigenlijk maar één voorbeeld, en dat is de reclame van Rombouts in de Vandepeereboomstraat. En die is eigenlijk niet historisch te noemen, want de firma Rombouts is nog altijd actief in het koffiegebeuren (sinds 1896 by the way).
 
Andere 'fresco's van de middenstand' zijn natuurlijk nog het fraaie tegeltableau in de Kroonstraat en de gevelreclame van Josco in de Sterlingerstaat. Met wat nadenken kom ik nog tot de verdwenen melkboer Schellekens in de Godtsstraat en natuurlijk de reclame boven de zij-ingangen van de De Roma in de Appelstraat en de Prins Leopoldstraat. Dan houdt het bij mij wel zo'n beetje op (nagelaten neonreclames en lichtbakken tel ik niet mee).

Op de foto's: de Romboutsreclame in de Vandenpeereboomstraat, op onderste foto uit 1980 (© Agentschap Onroerend Erfgoed) is er rechts een stukje van te zien.

2 opmerkingen:

Manu zei

Op de rechtse zijgevel van nr 24 in de Bleekhofstraat (als je met je gezicht naar het pand staat)prijkt nog "Vervliet Koffie". Geen idee uit welke tijd dit dateert.

Manu zei

En dan nog een mooie in de Bothastraat die hier al eerder aan bod kwam: http://krugerpleinpeperbus.blogspot.com/2011/08/t-klaverblad-bis.html